דרכון בשדה התעופה

ניתוק תושבות: המדריך לישראלים שעוברים לגור בחו"ל

מה עושים כשנמצאים ברילוקיישן ארוך טווח שבו ישראל כבר איננה הבית, אך עדיין מקבלת מכם תשלומי מס הכנסה ודמי ביטוח לאומי? התשובה לכך היא ניתוק תושבות, המהווה פתרון לחלק מהמהגרים, אך היא מלווה גם במספר סיבות לחשוב על זה שוב. 

ניתוק תושבות – מה זה?

ניתוק תושבות הוא הליך שמתבצע מול הרשויות הישראליות עמן מתנהל דין וחשבון ברמת החובות האזרחיות. במסגרת התהליך, אדם שמתגורר בחו"ל מצהיר על מגוריו במדינה אחרת ועל כן איננו אזרח ישראלי יותר. הליך זה מתרחש בנסיבות כלכליות, במטרה להפסיק את הדיווח והתשלומים למס הכנסה ולביטוח הלאומי. יחד עם זאת, להחלטה לנתק תושבות יש השלכות נוספות שצריך להכיר ולשקול אותן מבעוד מועד.

היתרון המרכזי בפעולת הניתוק הוא היעדר תשלום של כפל מס. תשלום שנובע מהחובה לשלם מיסים במדינת המגורים הנוכחית, במקביל לחובה לשלם מיסים למדינת ישראל (על כל ההכנסות שמגיעות מכל מקור בישראל ובעולם). קיימת אפשרות גם של כפל מס בביטוח הלאומי, למשל במצבים שבהם אין צורך בתשלום תוספת מס בישראל כאשר כבר שולם מס משמעותי במדינה אחרת, אך ביטוח לאומי יגבה בכל זאת את שיעור התשלום בגין הכנסתו בחו"ל. 

יתרון נוסף בניתוק התושבות הוא קיבוע התאריך המדויק שבו התרחש הניתוק. ישראלים שרוצים לחזור לישראל אחרי תקופה ארוכה, אפילו של עשורים, לא יצטרכו להתחיל לחפש ולהוכיח את תאריך העזיבה ועדיין יוכלו לקבל הטבות כתושב חוזר או תושב ותיק חוזר – הטבות שעשויות לעתים להתפספס בגלל הפרש של חודש-חודשיים בחישוב התקופה הכוללת של אי המגורים בישראל. 

אבל לניתוק התושבות יש גם חסרונות: ישראל לא ממהרת לאשר את הניתוק והמינימום הנדרש לקבלתו הוא שהות של שלוש שנים ומעלה בחו"ל לכל הפחות. 

כאשר אדם מסוים יוצא לרילוקיישן של ארבע שנים ומתחיל תהליך ניתוק, אך תוך כמה חודשים הוא נאלץ לשוב לישראל בגלל קורונה, נסיבות משפחתיות או כל סיבה אחרת – הוא יצטרך לתקן את הדוחות שלו ולשלם מס בהתאם לתושבות ישראלית. כמובן שהכל נבדק בהתאם להיקף הזמן שבו אותו אדם התגורר בחו"ל, אבל לעיתים מוטב להישאר תושבים ולהימנע מהבעייתיות הזו, בייחוד כאשר לא ידוע מהו פרק הזמן המדויק בו תימשך השהות בחו"ל. 

הדרך לבצע ניתוק תושבות כרוכה ב"מבחן מרכז החיים" שבוחן היכן בדיוק נמצא מרכז חיי התושב על בסיס מקום מגוריו, מקום העבודה שלו, הנכסים שנמצאים ברשותו ומיקומם ועוד. מבחן נוסף הוא מבחן הימים, שבודק במשך כמה ימים מתוך 365 ימות השנה, שהה המבקש במדינה שהצהיר כי הוא גר בה. לאור המבחנים האלה, מומלץ להימנע מביצוע ניתוק תושבות לאנשים שזה עתה עשו רילוקיישן ואפילו השלימו רק שנה אחת בחו"ל, כאשר קיים עדיין סיכוי קטן ואפילו מזערי לחזור לארץ. 

רגע לפני שתבצעו ניתוק תושבות – האם ביצעתם את כל השלבים המקדימים לתהליך?

רבים מבקשים לבצע ניתוק תושבות, אך לא תמיד יודעים שיש מספר שלבים מקדימים שיש לעבור לפני שמגישים את הבקשה.

שלב ראשון – עליכם לבחור את היעד הספציפי שאליו תרצו לעבור (בין אם זה למטרות הגירה לטווח ארוך ובין אם מדובר על רילוקיישן למספר שנים).

שלב שני – קבלת אשרת שהייה/הגירה (ויזת הגירה) קבועה – כמובן בהתאם ליעד הספציפי שבחרתם. חשוב לציין שאם הוצאת ויזת תייר – זה לא מספיק כדי לעבוד בחו"ל, ועליכם לדאוג להוציא ויזה מתאימה.

שלב שלישי – תכנון זמנים מושכל. מה זה אומר? זה אומר שעליכם לדעת מתי אתם מתכננים לעבור לחו"ל, כדי שניתן יהיה לתכנן את המעבר על הצד הטוב ביותר, כולל כל הבירוקרטיות.

ביצעתם את שלושת השלבים הללו?

עכשיו ניתן להתחיל בתהליך לניתוק תושבות, ולהשאיר את פרטיכם באתר כדי שנוכל לסייע לכם בתהליך.

איך ממשיכים מכאן? ובכן, מכאן והלאה, אנחנו נסייע לכם בתהליך ניתוק התושבות, כשמתחילים בתהליך מול ביטוח לאומי (לרבות הכיסוי הרפואי, וכל מה שעליכם לעשות על מנת לקבל כיסוי רפואי במדינה שאליה אתם מתכננים לעבור). לחלופין ניתן גם לא לבצע את ניתוק התושבות, ולהתנהל כתושבי ישראל, גם במסגרת המעבר לחו"ל (אפשר להתייעץ על זה איתנו, ונסייע לכם לקבל החלטה מושכלת המותאמת לכם באופן אישי).

לאחר ההתנהלות מול ביטוח לאומי, נמשיך בתהליך הבירוקרטי מול רשויות המיסים, עד לסיום הטיפול בבקשה.

ניתוק תושבות מול ביטוח לאומי

ניתוק תושבות מול ביטוח לאומי נחשב לתהליך נפרד מזה של ניתוק התושבות מול מס הכנסה ולמעשה, צריך להסתכל על שניהם כתהליכים נפרדים ובלתי תלויים. 

רגע לפני שנסביר על התהליך, נבהיר כי הניתוק מהביטוח הלאומי לא יאפשר לכם עוד לקבל שירותי רפואה בישראל, גם לא מקופת החולים ולא תהיו זכאים לקצבאות מהביטוח הלאומי, גם לא לקצבת זקנה. ההחלטה על ביטול תושבות בביטוח הלאומי בעלת משמעות פיננסית ורפואית חשובה, ולכן צריך לשקול אותה בכובד ראש. 

ובהינתן הדברים הללו, שתי אפשרויות פעולה עומדות בפניכם כעת:

  1. להשאיר את מרכז החיים בישראל, להמשיך לדווח על כל ההכנסות בחו"ל אבל במקביל גם לשמור על ביטוח הבריאות. אם תבחרו באפשרות זו, זכרו שדמי הבט"ל נחשבים לעיתים כזיקה לישראל ולכן עשויים להשפיע על חובת הדיווח שלכם למס הכנסה. כמו כן, אם חלפו 5 שנים שברובן לא נכחתם בישראל, תהליך הניתוק יתחיל באופן יזום מצד הבט"ל. 
  2. להצהיר על כך שמרכז החיים עבר לחו"ל ולבצע את ניתוק התושבות. בפעולה זו, תסיימו עם חובת הדיווח והתשלום על הכנסות מעבר לים. אם מרכז חייכם הועבר אבל לא הסדרתם את הניתוק, אתם צפויים לקבל חיוב שהולך וגדל ככל שמתעלמים ממנו. 

לאורך כל תהליך הניתוק, עדיין נשמרות לכם הזכויות הקיימות בביטוח הלאומי. אם נכנסתם לטווח 5 השנים בו הביטוח הלאומי מתחיל בניתוק אוטומטי, ניתן לבקש הארכה כאשר השהות מתמשכת אך רק באופן זמני ואילו מרכז החיים עדיין נמצא בישראל. אפשרות נוספת תהיה לערער על החלטת ניתוק התושבות שלכם.  

נקודה נוספת שחשוב להבהיר: מדינת ישראל חתומה על אמנה מול מדינות שונות בנוגע למניעת כפל תשלומים בדמי הביטוח, אך אין לה כל הסכם שכזה עם ארה"ב. ולכן מי שעובר לארצות הברית לא יהנה מסיוע בנוגע לכפל תשלומי ביטוח לאומי.

ניתוק תושבות מול מס הכנסה

לפי תיקון 223 לפקודת מס הכנסה, כל אדם שעובר למדינה אחרת ומצהיר כי מרכז חייו אינו בישראל, למרות שחזקת ימי השהייה שלו עדיין מתקיימת (כלומר ששהה לאורך השנה מעל 183 ימים בישראל עצמה) – מתבקש לפרט ולהוכיח את טענתו כדי שיתאפשר לו לנתק תושבות. פירוט זה מתרחש באמצעות טופס 1348.

להבדיל מניתוק התושבות בביטוח הלאומי, ניתוק התושבות מול מס הכנסה מביא להתפטרות מחובת הדיווח והתשלום למס הכנסה הישראלי, אלא רק למדינת המגורים – החל מיום ניתוק התושבות. בקביעת התושבות, מס הכנסה בוחן רשימה רחבה של פרמטרים וביניהם: מקום בית הקבע, מקום הפקת ההכנסות, מקום המגורים של בני המשפחה, כמה זמן נמשכים המגורים, היכן קיימים ביטוח רפואי, השקעות, רכבים, חשבונות בנק וכרטיסי אשראי, קרן פנסיה ועוד. 

טופס 1348 להצהרת מרכז החיים מורכב מ-26 שאלות מהן מס הכנסה לומד על התשובות לכל הפרמטרים שהצגנו. כמובן שיהיה צורך גם בשאלות המשך ובצירוף הוכחות לכל הנתונים שפורטו ויש לענות על הכל בצורה מפורטת, יסודית ובתשומת לב רבה. יש לזכור שגם הסטטוס האישי בביטוח הלאומי נבדק בתהליך ולכן אם בחרתם להמשיך לשלם דמי ביטוח לאומי, צריך לקחת בחשבון שהדבר עשוי להקשות על השלמת הניתוק בפועל. 

כמה טיפים לפני שמתחילים בתהליך

  • אם החלטתם להמשיך לשלם דמי ביטוח לאומי ולא לנתק תושבות מול הביטוח הלאומי, בדקו האם אתם עוברים למדינה שחתומה על אמנת מס בינלאומית מול ישראל. הדבר ימנע מכם לשלם כפל בדמי הביטוח, כך שהתשלומים לישראל ובאותה המדינה יתקזזו – ותוכלו לשמור על הרצף הביטוחי והזכאות לקצבאות ללא תשלום כפול. 
  • למדו היטב ולעומק על שיטת המיסוי והיבטי המיסוי במדינה בה אתם מתגוררים. הבינו את הנהלים השונים, וודאו שאתם מבינים כראוי את שיטת המיסוי המקומית, על מה צריך לדווח ועל מה גם לא. אל תהססו לפעול בנושא מול אנשי מקצוע על מנת שלא להסתבך בהמשך עם החוק. 
  • בשנים שבהן שילמתם מס הכנסה ועד לניתוק התושבות, ייתכן וצברתם זכויות שמקנות לכם החזר מס. נצלו זאת כל עוד אתם עדיין משלמים מס הכנסה.
  • שמרו כל מסמך המאשר את הימצאותכם ברילוקיישן ושמבסס את רצונכם להפוך תושבי חוץ וזאת כדי שיהיו לכם הוכחות לתיעוד התהליך והפירוט הנדרש כלפיו. 
  • תמיד בקשו טיפים ממי שכבר עברו את ניתוק התושבות ושיכולים להמליץ לכם כיצד להתנהל בסוגיה כראוי. 

לסיכום, לניתוק תושבות יש משמעויות רבות

חלקן טובות, מאפשרות לכם לסיים עם החובות שהותרתם בישראל שכבר אינכם רואים בה את ביתכם וחלקן פחות טובות – מונעות מכם לממש זכויות מכאן והלאה, והופכות אתכם לתושבי חוץ לכל דבר ועניין. 

אם תבצעו את ניתוק התושבות בצורה מושכלת, יסודית ובמוכנות מלאה ברמת הידע והסיוע המקצועי הנדרש, תוכלו להשלים את התהליך בצורה חלקה ומוצלחת, מבלי לגרור השלכות בלתי רצויות.

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם:

השאירו פניה באתר

השאירו פרטים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

חסר לכם מידע? אנחנו נשמח לעזור

מלאו את הפרטים בטופס באופן לא מחייב, ואנו ניצור איתכם קשר עם כל המידע על משרות הרלוונטיות עבורכם

תקשורת קבועה ונוחה

חיסיון וסודיות לאורך התהליך

עבודה עם מגוון קהלי יעד

עבודה בהתאם להנחיות קורונה

תוכן מקצועי שיסקרן אתכם

נגישות

מידע על ניתוק
תושבות

ביטוח ששומר עליך
כל הזמן

עבודה שהיא חוויה במרחק הקלקה

מלאו מספר פרטים בסיסיים בטופס, ואנו נשוב אליכם עם הצעות עבודה רלוונטיות והסבר על כל התהליך. זה לא מחייב, ואנחנו לא נשתמש בפרטים שלך לפרסום מוצרים נוספים.

סמליל עבודות בחול (2)

ויזה במרחק קליק

מלאו מספר פרטים בסיסיים בטופס, ואנו נשוב אליכם עם מידע על תהליך הוצאת הוויזה במדינה בה התעניינתם.