דרכון אירופאי

כל מה שחשוב לדעת על דרכון אירופאי

כמיליון אזרחים ישראליים מחזיקים כיום בדרכון אירופאי, בעוד שישנם קרוב ל-2 מיליון זכאים נוספים לפי ההערכות. האם ייתכן שגם אתם בפנים? לאור הרצון הקולקטיבי של תושבי ישראל ליהנות מסט הזכויות היוקרתי שניתן לאזרחים אירופאיים, נספק לכם כאן את כל המידע המעודכן בנושא כולל פירוט על הזכאות ותהליך הוצאתו של דרכון אירופאי במדינות האיחוד השונות.

דרכון אירופאי: מה חשוב לדעת עליו?

מדינות האיחוד האירופי מתנהלות כגוף אחיד מבחינה בירוקרטית ועל כן מעניקות זכויות רבות לכל תושבי האיחוד. המשמעות היא שניתן לצאת ולהיכנס מ-28 מדינות האיחוד באופן חופשי (עם כניסה גם לארה"ב ואוסטרליה ללא ויזה), ליהנות מתנאים סוציאליים שונים ולהשתייך למעגל מחזיקי הדרכון הנחשק – כל עוד תעברו את תהליך הזכאות המלא שאורך כשנתיים.

מי זכאי לקבל את הדרכון?

בשל השינויים בתהליך ממדינה למדינה, קיימות מספר דרכים לקבל דרכון אירופאי. חלקן רלוונטיות יותר לציבור הרחב, כמו למשל במקרה של הוצאת דרכון פורטוגלי מתוקפו של חוק חדש (מאז שנת 2015), הקובע זכאות לאזרחות פורטוגלית לצאצאי מגורשי ספרד בהוכחת זיקה על פי מדינת המוצא ושם המשפחה, לצד כמה תנאים נוספים.

סוג נוסף של אזרחות יחסית "קלה להשגה" היא מסלול "ויזת זהב" הניתנת כתמריץ לעידוד השקעות בסכומים של מאות אלפי יורו במדינות מסוימות.

דרך נוספת לקבלת הדרכון היא מכוח התושבות של אחד או שני ההורים במדינה אירופאית כלשהי. יש להציג מסמכים כמו תעודת לידה, תעודת נישואין ותעודת עולים שמוכיחים קרבה ראשונה מובהקת ולעבור לאחר מכן תהליך שנחשב מקל יחסית. במדינות מסוימות, ניתן לצאת לתהליך גם מכוח תושבות עבר של סבא או סבתא.

על דין הקרקע ודין הדם

על בסיס שני הקריטריונים הללו נקבעת הזכאות הכללית לאזרחות. זוהי שאלה מוסרית, פילוסופית ורחבה שמתייחסת לצאצאות להורים או סבים שהיו לאזרחי המדינה או למי שחיים באותה המדינה בצורה קבועה ונוטלים עליהם זכויות ולעתים גם חובות.

העיקרון אומר שככל שדין הקרקע חזק יותר, ישנו סיכוי לקבל אזרחות גם מבלי להיות צאצאים של אזרחי אותה המדינה, משמע שמסלול כזה יהיה יותר ידידותי למבקשי האזרחות. במקרה של דין הדם, יש משקל רב יותר ללאום, המוצא והדת ולכן התנאים יהיו קשיחים יותר.

להישבע אמונים למדינה: אילו מדינות מציבות תנאים מיוחדים לקבלת הדרכון?

יש מדינות שבהן כל מאמץ הבקשה לאזרחות מסתכם ביצירת קשר עם הקונסוליה, העברת תעודות ומסמכים המוכיחים זכאות לאזרחות לפי החוק במדינה, תשלום אגרה וקבלת אזרחות. במדינות אחרות תתבקשו להפגין בקיאות בשפת המדינה ולהישבע להן אמונים.

באופן כללי, עם המדינות מהסוג האחרון ניתן לציין את איטליה, אוסטריה, דנמרק, הונגריה, פולין, יוון, ספרד, צרפת ורומניה. מבקשי האזרחות במדינות אלה יתבקשו לעמוד בתנאי הסף המתאימים ולעבור מבחנים בידיעת השפה, גיאוגרפיה, היסטוריה ותרבות (כל מדינה לשיטתה המדויקת).

מדינות שבהן לא תידרשו לתנאים מיוחדים מהסוג הזה הן למשל שבדיה, קרואטיה, פורטוגל, גרמניה, בריטניה, בולגריה וליטא, כמובן כל עוד תוכיחו מגורים ופעילות באותה המדינה או קרבה ראשונה כבני דור שני.

חשוב לציין שנתונים אלה כלליים מאוד: בבריטניה למשל, תוכלו לקבל אזרחות כדור שלישי רק אם הוריכם מוגדרים כתושבים בהווה במדינה. מדינות אחרות כמו צרפת או יוון מתירות אזרחות רק בתום 5 שנות מגורים רצופות. ואילו בבולגריה תתבקשו לשלם פיקדון בסך 500,000 יורו לתיק אג"ח ממשלתי במדינה למשך חמש שנים לפחות.

למכלול התנאים הסבוך יש דוגמאות רבות נוספות. המדינה שבה התהליך נחשב לפשוט ביותר היא בלגיה, שמעבירה את המבקשים במסלול מקוצר של שבועיים בלבד כל עוד תמצאו מקום עבודה. גם פורטוגל נחשבת לבעלת תנאים מקלים, אם כי בשנת 2022 הוקשחו תנאיה לצאצאי המגורשים וידוע כי ישנם עיכובים של מעל לשנתיים בתהליך המלא.

אז איך מגישים בקשה לקבלת הדרכון?

להלן תנאי הסף הכלליים להגשת בקשות לדרכון:

  • מעל גיל 18
  • היעדר עבר פלילי
  • זיקה למדינה (בהתאם למדיניות שקבעה המדינה כמפורט בפסקה הקודמת)

ככל שישנה עמידה בתנאים אלה, ניתן לצאת לתהליך באופן עצמאי או בליווי מומחים. יש להתעדכן ברשימת המסמכים הנדרשת מצד המדינה ולהכין אותה, לעתים יהיה צורך בהפקת מסמכים מול הרשויות הישראליות כמו למשל משרד הפנים או משרד החוץ. לאחר מכן, מסמכים אלה יידרשו לתרגום נוטריוני וחותמת אפוסטיל כדי להתקבל במדינת הבקשה.

כעת ייפתח שלב הבדיקה שלאחריו תתבקשו לעבור לשלבים הבאים (ככל והוכחתם זיקה כמתבקש): הפקדת תשלום כלשהו (למשל פיקדון, השקעה או תשלום לקהילה היהודית), ראיון בקונסוליה בלשון המדינה ומעבר מבחנים. אם כל התהליך הושלם בהצלחה, יתחיל סבב האישורים המלא. מדובר בהמתנה לא מבוטלת שכרוכה ברוב המקרים ב-2-4 שנים עד לקבלה סופית של הדרכון. כדי לקבלו פיזית, תצטרכו לטוס למדינה עצמה ולהנפיק אותו במשרד הפנים המקומי.

מהם היתרונות של הדרכון האירופאי?

שורה ארוכה מאוד של יתרונות ממתינה למחזיקי הדרכון האירופאי:

  • גישה ותנועה חופשית ל-185 מדינות מסביב לעולם.
  • מגורים, לימודים ועבודה בכל מדינה באיחוד האירופי – פוטנציאל כלכלי ותעסוקתי עצום!
  • כניסה אוטומטית למדינות נוספות ללא צורך בויזה, בדגש על ארצות הברית ואוסטרליה.
  • לימודים מסובסדים (לעתים בחינם) וזכאות לקורסים מגוונים במוסדות מובילים.
  • סך רחב יותר של אפשרויות לרילוקיישן, השקעות, מפגש עם מקומות נוספים וצבירת חוויות.
  • הטבות מס למחזיקי נדל"ן ובעלי עסקים, הטבות מכס שונות ואמנת מס למניעת כפל מול ישראל.
  • קבלת טיפולים רפואיים בסטנדרט מערבי גבוה.
  • תנאים סוציאליים מלאים בתחומי הרווחה.
  • ערובה לביטחון אישי ומשפחתי, לאור הסיכון הפוטנציאלי שבחיים בישראל (אירועי טרור ולחימה, חוסר ודאות שלטונית וכלכלית, תשתיות שאינן מפותחות מספיק וכדומה)

ומה לגבי החסרונות?

החיסרון המרכזי מתבטא בעלויות הגבוהות שנדרשות לתהליך הוצאת הדרכון. בשל הקושי בקבלתו גם כאשר חלה עמידה בקריטריוני הסף, רבים מעדיפים להיעזר ביועצים שמשמשים כמייצגים או כמלווים מול הקונסוליה הרלוונטית, עניין שמטבע הדברים מייקר את ההוצאה אפילו יותר.

חיסרון נוסף שצריך להכיר, הוא ההסתייגות של אירופה מנושא האזרחות הכפולה. אמנם ניתן עדיין ליהנות מדרכון ישראלי ואירופאי גם יחד והדבר לא צפוי להשתנות בעשורים הקרובים, אך מדינות מסוימות כבר דנות בגישה רדיקלית יותר ומתוך מטרה לצמצם את מבקשי האזרחות למינימום.

דוגמה בולטת לכך היא רומניה, בה נדרשים להישבע אמונים מאז 2018 ומספיקה טעות אחת במילות השבועה כדי לשלול את בקשת האזרחות. גם בפורטוגל שהפכה להזדמנות פז בקרב הישראלים, הספיקה לצמצם מאז ספטמבר 2022 את תנאי הזכאות שלה באופן משמעותי.

דרכון אירופאי: הגשמת חלום ישראלי

ישראלים רבים רואים בדרכון האירופאי כפסגת החלומות: היכולת להתפתח, להתרחב ולשגשג בכל המובנים, להרוויח וודאות וביטחון "לכל מקרה שלא יקרה" ולהעניק מכלול אפשרויות רחב גם לדור ההמשך, הם אלו שמכתיבים את המרוץ להשגת הדרכון. כמובן שהדרך לשם אינה קלה, זולה או בכלל פתוחה לכולם, אך ניתן לבדוק את הזכאות לדרכון במדינות שונות ולקבל הכוונה מקצועית לתהליך לכל אורכו.

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם:

השאירו פניה באתר

השאירו פרטים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

חסר לכם מידע? אנחנו נשמח לעזור

מלאו את הפרטים בטופס באופן לא מחייב, ואנו ניצור איתכם קשר עם כל המידע על משרות הרלוונטיות עבורכם

תקשורת קבועה ונוחה

חיסיון וסודיות לאורך התהליך

עבודה עם מגוון קהלי יעד

עבודה בהתאם להנחיות קורונה

תוכן מקצועי שיסקרן אתכם

נגישות

ביטוח ששומר עליך
כל הזמן

עבודה שהיא חוויה במרחק הקלקה

מלאו מספר פרטים בסיסיים בטופס, ואנו נשוב אליכם עם הצעות עבודה רלוונטיות והסבר על כל התהליך. זה לא מחייב, ואנחנו לא נשתמש בפרטים שלך לפרסום מוצרים נוספים.

סמליל עבודות בחול (2)

ויזה במרחק קליק

מלאו מספר פרטים בסיסיים בטופס, ואנו נשוב אליכם עם מידע על תהליך הוצאת הוויזה במדינה בה התעניינתם.