ללמוד למבחן על הדשא בבאטרי פארק; להגיע לקבוצת למידה בקפה איטלקי שכונתי וציורי; לחגוג בסופ"שים את החיים הסטודנטיאליים בליסבון; לסיים יום לימודים על הבר באוקספורד סטריט; לימודים בחו"ל נשמעים, ובצדק, כמו הרפתקה מדהימה, שעשויה במקרים רבים גם לשדרג אתכם משמעותית מבחינת הקריירה. אז מה צריך לקחת בחשבון לפני שמקבלים החלטה? איך לשים את האצבע על המקום המתאים ביותר ללימודים? ואיך תכלס מבצעים את הרישום? לפני שתפעלו, כדאי שתקראו:

ללמוד בחו"ל: חוויה בלתי נשכחת

עם כל האהבה העצומה שלנו הישראלים לארץ הקודש, סוגיית הלימודים האקדמיים בחו"ל הייתה ונותרה מעין שאיפה כמוסה: לצאת להרפתקה במקום חדש, מסקרן ומאתגר, ללמוד לתואר עם אנשים מגוונים, להכיר תרבויות אחרות, לצבור ניסיון חיים, לטייל המון ובסיום – לקבל תואר שייתכן ויש ממנו הרבה יותר רושם ויוקרה בהשוואה לאותו התואר בישראל.

ברובד העמוק יותר, קשה לנתק את המציאות הישראלית מהכמיהה ללמוד בחו"ל: המצב הביטחוני הבלתי יציב וגם זיקה למקומות חדשים ושונים בעקבות הטיול שאחרי הצבא, דוחפים אותנו להתעניינות מוגברת בהזדמנויות שממתינות מעבר לים. אם נוסיף לכך את שכר הלימוד היקר לצד הדרישה, עדיין, בתואר אקדמי במרבית התחומים בעולמות התעסוקה, נקבל שילוב מפתה במיוחד בין דרישות "החיים האמיתיים" לבין התשוקה האישית לחוות, תוך ניצול הזדמנויות לא שגרתיות.  

היתרונות והחסרונות של לימודים בחו"ל

כבר הזכרנו את עלויות המחייה הזולות יותר בהשוואה לישראל וגם את האפשרות ללמוד במקום חדש ושונה, אולי גם רגוע יותר מבחינה ביטחונית. מעבר לאלה, ללימודים בחו"ל יש כמובן עוד שורה ארוכה של יתרונות, הנה כמה מהם:

  • תנאי קבלה פחות נוקשים – אולי קשה להאמין, אבל תנאי הקבלה למוסדות האקדמיים המוכרים בישראל נחשבים קפדניים ומחמירים למדי, לפחות בהשוואה לאוניברסיטאות האירופאיות והאמריקאיות השונות. במקצועות כמו רפואה למשל, חו"ל מחזיקה ביתרון בולט לעומת הארץ מבחינת תהליכי הקבלה שלה. גם בתחומים כמו רפואה וטכנאות שיניים, ווטרינריה או פסיכולוגיה, תגלו במהירות עד כמה תנאי הקבלה הפשוטים חושפים בפניכם עולם עשיר יותר של אפשרויות.

 

  • הלימודים עשויים להיות מסובסדים – קבלתכם ללימודים בחו"ל תביא לאשרת שהייה מתאימה, המביאה ברוב מדינות המערב לסבסוד חלקי או מלא של הלימודים. אם יש לכם דרכון זר, השמיים הם הגבול מבחינת אפשרויות הלימודים בחינם במדינות הרלוונטיות, כמו גם אפשרויות המחייה הזולות והזכויות האזרחיות להן תהיו זכאים במהלך תקופת המגורים בחו"ל.

 

  • הזדמנויות תעסוקה נרחבות – לא מעט מקומות בעולם מציעים לבוגרי התארים שלהם להשתלב במקומות עבודה רלוונטיים, כמובן במקביל לאפשרויות של עבודה בחו"ל במהלך התואר, שמבססות ניסיון, מיומנויות וכישורים נדרשים במשק. במדינות מסוימות כמו למשל אוסטרליה שזקוקה תמיד למוחות איכותיים, יוצע לכם ללמוד ולגור כמעט ב-100% על חשבון המדינה, אם רק תסכימו להשתלב לאחר מכן בתחומים שבהם חסר המון כוח עבודה.

 

  • חוויה מאתגרת, מספקת ויוצאת דופן – לגור וללמוד בחו"ל הם הזדמנות פז לרכישת שפה, מפגש תרבותי וצבירת ניסיון חיים שלא היו מתרחשים בדרך אחרת.

מלבד היתרונות הרבים של לימודים בחו"ל, כמובן שיש כאן גם מספר חסרונות שחשוב שתכירו:

  • הניתוק מהסביבה הקרובה, על כל ההשלכות לכך – את הכביסה, הבישולים והכלים תצטרכו לעשות בעצמכם, ללא מעגל התמיכה הקבוע שבאופן טבעי היה עוזר לכם בדברים אלמנטריים כמו הובלת ספה לדירה או תיקון של פנצ'ר ברכב באמצע הלילה.
  • טיסות מרובות – הרצון לשמור על קשר עם יקיריכם מהארץ יצריך מכם לטוס הלוך ושוב בחגים ובחופשות, מה שדורש מימון של כרטיסי טיסה ואולי גם ריבוי של חופשות ממקום העבודה הנוכחי.
  • התמצאות ומחייה במקום חדש לחלוטין – לא רק במובן הפיזי, אלא גם ההסתגלות לשפה חדשה, הרגלים, מנהגים תרבותיים כאלה ואחרים שעלולים לגרוע מהחוויה ולהכניס אתכם למעגל מתמשך של אי וודאות, לעתים גם של חוסר סיפוק.
  • קושי בהשתלבות במעגל התעסוקתי בישראל – גם אם הוסמכתם בתחומכם בחו"ל, אין הדבר אומר שתשתלבו תוך דקה באותו ענף במשק הישראלי. בתחומי בריאות הגוף והנפש, האדריכלות, ראיית חשבון ואפילו משפטים, עדיין תצטרכו לעבור את מסלולי הקבלה הבירוקרטיים שמעניקים לכם תוקף של אנשי מקצוע מורשים כחוק.

אז מאיפה מתחילים?

אם שקלתם את הפלוסים והמינוסים לגבי הלימודים בחו"ל ואתם מעוניינים לצאת לדרך, החלק הזה נועד עבורכם. נקודת הפתיחה המוקדמת ביותר כעת היא לבחור בתחום הלימוד שמעניין אתכם, או שמעניק לכם יתרון אסטרטגי עתידי בולט. אם תחום הלימוד ידוע לכם, כעת תצטרכו לבחור את המדינה שבה תלמדו.

התהליך המדויק שתעברו עד לקבלתכם למוסדות לימוד אפשריים במדינה ובתחום הנבחר, משתנה באופן טבעי בין מדינות. כמו כן, תצטרכו לשקול את עלויות הלימודים והמחייה בהתאם לאפשרויות הקיימות וגם למטרות שלכם, למשל: יש לכם נתונים שמאפשרים להתקבל למוסד לימודים מוביל בארה"ב אך הוצאות הלימודים והמחייה שם יהיו יקרות מאוד, לעומת האפשרות שלכם ללמוד באקדמיה פחות "נחשבת" לאותו תחום, אבל עם דרכון אירופאי (או דרכון פורטוגלי) שמעניק לכם סבסוד משמעותי.

צריך להתייחס בכובד ראש גם לשפת הלימודים, משום שאפשר לרכוש אותה כדי להסתגל לאורח החיים המקומי, אבל יהיה קשה מאוד להסתגל למונחים מקצועיים ובכלל לעקוב אחרי מרצים בעלי קצב, אינטונציה ואולי גם מבטא משתנה. ואם אתם מבינים שאנגלית לא מהווה עבורכם מכשול, אולי עדיף לבצע בה את התואר, מאשר להתמודד עם שפות מאתגרות כמו סינית, פינית או צרפתית.

מעבר לכך, גם משך הלימודים לתואר עשוי להיות שונה בין מקומות שונים. הלימודים בקנדה למשל, נמשכים כארבע שנים ברוב התארים, בעוד שבגרמניה הלימודים אורכים רק שלוש שנים. כמו כן, משך הלימודים מתקצר ומתארך גם בתואר השני בהתאם למקום בו אתם נמצאים.

ועוד מספר שאלות חשובות לזיקוק המוסד הרלוונטי שאליו תירשמו:

  • האם תקבלו מאותו מוסד תואר שמוכר בישראל?
  • עד כמה קשה להתקבל לאותו מוסד לימודים?
  • האם במוסד הנבחר יש סטודנטים זרים או בפרט ישראלים?
  • האם המוסד הנבחר נמצא במיקום מרכזי מספיק?
  • האם ישנם שירותים לסטודנטים זרים כמו מגורים במעונות או סטודנטים שמלווים אתכם בהסתגלות למשל?
  • מהם מבחני הקבלה הנדרשים מכם, כולל על אלה שנערכים בשפה המקומית ומצריכים כבר מראשית הדרך מיומנויות שפה
  • אילו טפסים תידרשו למלא כדי להירשם ולהבטיח את מקומכם?

כמובן שלאחר שבחרתם והתקבלתם, עליכם להוציא ויזת סטודנט, לדאוג לכרטיסי טיסה, לסידורים אחרונים בישראל מבחינה פיננסית ובנקאית, ביטוחית, היעדר חובות בישראל (אל תשאירו מאחור גם לא דו"ח חנייה!) והובלה למקום המגורים החדש.

מה חשוב לקחת בחשבון כשנרשמים ללימודים בחו"ל?

  • עלויות – בחירת מקום הלימודים שלכם מכילה גם שיקולים מעמיקים לגבי התקציב האפשרי. אמנם הלימודים בחו"ל מסתמנים כזולים יותר ביחס לישראל, אך צריך להתחשב גם בעלויות המחייה המקומיות ולערוך חישוב מסודר של ההוצאות הפוטנציאליות. מלבד הוצאות על שכר הלימוד והמגורים, יש להתחשב גם בעלויות הנסיעות המקומיות, הסופרמרקטים, שירותי בריאות, רכישת ציוד ללימודים וכו'.
  • קהילה – הניסיון האישי של כל אדם שהתגורר ולמד בחו"ל, מראה כי החודש-חודשיים הראשונים עוברים בצורה מתונה ואפילו מוצלחת, אך לאחריהם מגיעה שבירה שקשה להתאושש ממנה ללא תמיכה נכונה. קהילה יהודית ובייחוד ישראלית סביבכם, תעזור לכם לעבור משברים או אפילו רגעי תסכול נקודתיים שקשורים למחייה במקום חדש, ללא התמיכה הרגילה. מדובר בשיקול חשוב שמומלץ שלא להזניח בתהליך ההרשמה שלכם.
  • תעסוקה – סביר להניח שתצטרכו לממן את עצמכם לאורך התקופה (אלא אם הגעתם עם חסכונות משמעותיים מאוד) ולכן מדובר בשיקול מרכזי מאוד. עליכם לבחון את אפשרויות התעסוקה מבעוד מועד, ביחס לשעות הלימוד השבועיות והשכר השבועי שתוכלו להפיק לעומתו. אל תשכחו שצריך לבדוק גם את הנגישות שלכם לתעסוקה פוטנציאלית מתוך מוסד הלימודים או הדירה וכמובן את הסביבה בה תתרחש העבודה בפועל.
  • שפה – כבר התייחסנו אליה קודם לכן, אך צריך לחזור ולחדד גם כאן: ניתן להירשם ללימודים בשפה האנגלית, אך הדבר לא אפשרי בכל מקום. למעשה, ישראלים רבים מעדיפים ללמוד שפה זרה כדי שלא לוותר על חלומם ללמוד במוסד מאוד ספציפי. מקומות כמו הולנד, גרמניה או איטליה, כוללים לימודים רק בשפת המקום ולכן מומלץ לבדוק את הגישה והמיומנויות הפוטנציאליות שלכם בשימוש בשפה באופן קבוע.
  • מסלול – שני מוסדות מאותה העיר, יפיקו תוכניות לימוד שונות לחלוטין. את שתיהן צריך לבחון לעומק כדי להחליט על המתאימה יותר ובייחוד כאשר התואר דורש התמחות, קורסי בחירה ושינויים בשעות וימי הלימודים, רמת הקושי או מועדי הסמסטר המדויקים.
  • חיבור – ובבוקר ה-250 בניו-יורק, אתם מגלים שמאסתם לחלוטין בקור והחושך הטיפוסיים של העיר ונשברים. אנשים מגלים לעתים בדיעבד שזה פשוט לא זה, אבל עדיף שתהיו כמה שיותר בצד השני של המשוואה, ששוקל מראש את החיבור הפוטנציאלי עם כל המאפיינים הטבעיים של המקום בו גרים, עובדים ולומדים.

בשורה התחתונה

לימודים בחו"ל קורצים לכם כעת ולא במקרה. ההזדמנויות החדשות, החוויה וגם היתרונות האקדמיים והתעסוקתיים הם בהחלט אלמנטים ששווה לשקול. קחו לעצמכם כמה שיותר זמן בתהליך המחשבתי שנוגע לכך, בייחוד לגבי היכולת והמוכנות הכנה והאמיתית שלכם לעקור ממקומכם לבד ולעשות את זה במקום שונה מקצה לקצה ולתקופה ארוכה. אם החלטתם לקחת את ההזדמנות בשתי ידיים, כל שנותר לכם הוא להשתמש בשיקולים שהעלינו כאן לגבי בחירת המקום ללמוד בו ולהתחיל לתכנן את הפרק הזוהר והמסקרן ביותר בחייכם.

מאמרים נוספים שיעניינו אתכם:

השאירו פניה באתר

השאירו פרטים ואנו נשוב אליכם עם כל המידע

צרו איתנו קשר

חסר לכם מידע? אנחנו נשמח לעזור

מלאו את הפרטים בטופס באופן לא מחייב, ואנו ניצור איתכם קשר עם כל המידע על משרות הרלוונטיות עבורכם

תקשורת קבועה ונוחה

חיסיון וסודיות לאורך התהליך

עבודה עם מגוון קהלי יעד

עבודה בהתאם להנחיות קורונה

תוכן מקצועי שיסקרן אתכם

נגישות

ביטוח ששומר עליך
כל הזמן

עבודה שהיא חוויה במרחק הקלקה

מלאו מספר פרטים בסיסיים בטופס, ואנו נשוב אליכם עם הצעות עבודה רלוונטיות והסבר על כל התהליך. זה לא מחייב, ואנחנו לא נשתמש בפרטים שלך לפרסום מוצרים נוספים.

סמליל עבודות בחול (2)

ויזה במרחק קליק

מלאו מספר פרטים בסיסיים בטופס, ואנו נשוב אליכם עם מידע על תהליך הוצאת הוויזה במדינה בה התעניינתם.